Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
ixpack
Mam czas do jutra zrobić integrację kolejnych transakcji przez paypal... A że ostatnio sobie wraper sprawiłem, teraz zajęło mi to dosłownie 15 minut wink.gif teraz czy powinienem się polenić, czy może zająć kolejnym taskiem biggrin.gif

//Ciężko było smile.gif
Niktoś
Ciężko było??

Właśnie wrzuciłem całą strukturę tabelki jednym zapytaniem do bazy danych ,fakt że bez T- sql'a się nie obyło,ale się udało smile.gif.
croc
Zgadzam się z chłopakami co do tego, że modulo nie jest przeznaczone dla ułamków.

Zgadzam się z autorką tematu, że PHP czasem jest "głupi". Wprawdzie większość użytkowników tego forum będzie go bronić, w końcu to php.pl, ale PHP to rzeczywiście język narażający użytkownika na trudne do wykrycia błędy przez to swoje niańczenie. "Zrobiłeś coś głupiego? Oooj tam, spróbuję to przekonwertować tak, żeby się odpaliło".
croc
A z kolei Twoim sposobem myślenia, to nawet Hitler jest ok, wystarczy skupiać się na jego pozytywach, np. ładnym mundurze. Sorry za tak dosadny przykład.

PHP czy Ci się to podoba czy nie jest językiem, który działa niekiedy w sposób niekontrolowany. I nie mów mi, że należy "wiedzieć jak go używać". Ja wiem i dlatego takich błędów nie robię, ale to jego wszędobylskie ułatwianie stworzono tylko dlatego, żeby było łatwiej i szybciej i nie dorobisz do tego ideologii. Zrobili ot niestety kosztem logiki.
nospor
Zbaczamy z toru panowie.
Argumentacja misty odnośnie głupoty php jest bezsensowna. Jej argumentacja wynika z jej niewiedzy i tyle. To starał się pokazać również Micchaleq;

@croc nie popadaj w skrajności. Chcesz pogadać o glupim php to załóż oddzielny wątek
croc
Na forach jest mnóstwo wątków o niespójności i braku logiki PHP. Na forum php.pl raczej nie ma sensu takiego tematu zakładać wink.gif Dla większości obrońców PHP to jedyny język, w którym piszą, więc trudno się dziwić, że są zachwyceni.
Micchaleq
Cytat(croc @ 8.12.2011, 09:20:03 ) *
A z kolei Twoim sposobem myślenia, to nawet Hitler jest ok, wystarczy skupiać się na jego pozytywach, np. ładnym mundurze. Sorry za tak dosadny przykład.

PHP czy Ci się to podoba czy nie jest językiem, który działa niekiedy w sposób niekontrolowany. I nie mów mi, że należy "wiedzieć jak go używać". Ja wiem i dlatego takich błędów nie robię, ale to jego wszędobylskie ułatwianie stworzono tylko dlatego, żeby było łatwiej i szybciej i nie dorobisz do tego ideologii. Zrobili ot niestety kosztem logiki.

No to kolego nie po losowałeś. Pomimo iż Hitler był wrogiem nr1 to jestem w stanie dostrzec pozytywne rzeczy.
I tak dla Ciebie jak nie znasz dobrze PHP ( to oczywiście przykład nie bierz go do siebie ) tak dla ciebie PHP jest głupie tak jak dla narodów które chciał wybić hitler
A tak jak dla osoby która dobrze zna PHP , to tak jak dla niemca który był pod tarczą hitlera.

I myślę, że to forum o tematyce komputerowej i nie róbmy z prostego dzielenia hitlera ... smile.gif
Spawnm
Każdy język ma swoje wady i zalety.
Wychylcie nosa po za php to zrozumiecie.
misty
no wlasnie w javie zwraca mi 0.5. Tak samo w kalkulatorze (wlasciwie w kalkulatorze googla).

co do php'a i mojego wjazdu na niego:

1. tak php jest ok do robienia stronek, jakis prostych skryptow i na to jego rola sie konczy. Do budowania aplikacji sa inne, odpowiednie do tego jezyki. Moja frustracja wynika stad ze ja pisze aplikacje a musze ja napisac w php (na szczescie juz praktycznie koniec). i non stop sie wkurzam bo jezyki skryptowe nie sluza do tego. I wkurza mnie to psudo-obiektowosc phpa, utrudnia mi zycie non stop..

2. php nie nalezy do najmadrzejszych jezykow, bo jak mozna powiedziec inaczej o jezyku w ktorym nie wiadomo nawet co jest czym? wiekszosc rzeczy jest sprowadzane do stringa(specjalnie pisze z malej litery bo nie jest to obiekt). Czasem sie przyfarci i jak podejrze sobie typ to mam np int przy liczbie. ale tak na prawde wszystkie operacje, zawsze ale to zawsze porownuje ze stringiem. Mialam miliony sytuacji kiedy zmienna powinna byc np intem/floatem, etc a po wpisaniu dostawalam ze to jest po prostu ciag znakow. Do tego masakryczne jest to ze kod sie nie kompiluje, mozna pisac smieci, nie sypnie sie, a potem szukaj w polu co jest nie tak..

kazdy jezyk ma wady i zalety, ale nie kazdy jezyk jest do wszystkiego.
croc
Dlatego ja do porównywania używam tylko ===.
misty
tu nie chodzi o to by uzywac === bo i ja tego uzywam. tylko czemu php za moimi plecami zamienia sobie czasem int'a na stringa? o to mi chodzi.
croc
Gdzie Ci zamienia inta na stringa? Dane GET i POST są zawsze stringiem, podobnie dane pobrane z bazy, to racja. Ale jak przypiszesz zmiennej wartość liczbową albo skorzystasz z funkcji zwracającej int, to gdzie on Ci to na string zamienia?
misty
kurde, nie jestem w stanie Ci teraz wyjac czy odtworzyc z rekawa przykladu ktory mialam miesiac czy dwa temu. Ale jest cala masa rzeczy ktore wkurza. Czemu np strlen(null) nie rzuca wyjatkow? Czemu, tak jak sam napisales-to co zwracane z bazy - jest stringiem? Jest wiele rzeczy o ktore mozna sie przyczepic jak sie troche poprogramuje w czyms pozadnym. Ale nie mialam zamiaru robic tu wywodow o php tylko dowiedziec sie co z tym modulo. I dowiedzialam sie - ze rozne jezyki roznie to interpretuja.

pzdr!
!*!
Doucz się, a nie wylewasz swoje żale z własnej winy i niewiedzy.

1. $int = (int)$row['liczba'];
misty
jezu, nie oslabiaj. to Ty sie doucz ze w normalnych jezykach dostaniesz Exception jak sprobujesz cos potraktowac jako cos czym nie jest! W normalnym jezyku odbierasz dane takie jakimi sa, nie musisz ich rzutowac.
!*!
Jak już zapewne zauważyłeś PHP jest inne, ale to nie znaczy że jest głupie, tylko dlatego że Ty nie potrafisz z niego korzystać. Język semicki też uznasz za głupi, tylko dlatego że piszemy od prawej do lewej?

Zawsze też możesz pomóc w rozwoju PHP i zgłosić swoje uwagi, może je uwzględnią z wersji 6.5 wink.gif
croc
Pomijając kwestię "zawsze zamienia na string", to ja się zgadzam z Misty. Programuję w PHP i w Javie. Wiem, że to zupełnie różne języki, ale jednak brak dyscypliny w kwestii typów to po prostu niedobra sprawa. To, że DA SIĘ SAMEMU KONWERTOWAĆ to niestety argument totalnego ignoranta. Psy srają na dywan - eee tam, przecież mamy miotełki.
misty
dzieki croc, wlasnie to mialam na mysli.

pzdr
nospor
Cytat
Na forum php.pl raczej nie ma sensu takiego tematu zakładać Dla większości obrońców PHP to jedyny język, w którym piszą, więc trudno się dziwić, że są zachwyceni.
@croc powinienem być urażony Twoją wypowiedzią, ale nie jestem.

Przyjmij więc do wiadomości, że:
1) Kupa ludzi co tu siedzi, programuje w różnych językach. To że ktos odpowiada na durne argumenty, nie znaczy, że jest obrońcą danego języka, a jedynie nie zgadza się z "siłą" niesamowitych argumentów
2) Co innego poważna dyskusja na poważne argumenty, a co innego "php jest głupie bo tak"
3) I tu przechodzimy do meritum sprawy:
autor tematu, od którego zaczął się temat, zaczął biadolić, że php jest głupie bo coś tam i srośtam. A te wszystkie coś tam i srośtam wynikały z niewidzy danego użytkownika na temat tego czego używa.
Micchaleq
Bardzo proszę jakiegoś moderatora o zamknięcie tego tematu. Nie da się tego czytać idźcie na te waszym zdaniem lepsze języki i tyle.
Niktoś
Cytat
Każdy język ma swoje wady i zalety.
Wychylcie nosa po za php to zrozumiecie.

Piękne podsumowanie:)
croc
Mioim zdaniem jest dokładnie na odwrót. To obrońcy nie mają nic do powiedzenia poza "każdy język ma wady". Co to za argument? biggrin.gif Wydaje mi się, że konstruktywnie wypowiedziałem się dlaczego MI SIĘ OSOBIŚCIE nie podoba filozofia PHP jeśli chodzi o typy danych.
nospor
Cytat
ale jednak brak dyscypliny w kwestii typów to po prostu niedobra sprawa.

I ja się z Twoją argumentacją o typach danych zgadzam. Mało tego, dużo osób to widzi i się z tym zgadza.
Nie jestem jakimś fanatykiem/obroncą php. Osobiście zareagowalem jedynie na argumentację, która wynikała z niewiedzy argumentującego. Taka argumentacja była na początku.
Niktoś
Cytat
Mioim zdaniem jest dokładnie na odwrót. To obrońcy nie mają nic do powiedzenia poza "każdy język ma wady".

Każdy, język ma wady i nie ma języka doskonałego.W PhP prawie w ogóle nie musisz martwić się o typy zmiennych,w c# natomiast j trzeba bawić się w rzutowanie.Np ,żeby wyświetlić np ID z sql trzeba konwertować liczbę na stringa.

Jak ,nie zobaczysz innego języka to nie będziesz widział zalet tego.W asp.net Np mamy cykle życia strony,przykładowo Init,Page Load,Eventy przycisków itp o każdy cykl musimy się martwić z osobna aby aplikacja działała poprawnie ,w PHP tego nie ma.Natomiast W ASp.Net mam przykładowo więcej możliwości transferu danych ,oprócz tych co ma PHP,dochodzą jeszcze server.transfer ,i Page Cross Browsing,komunikacja z serwer klient także jest bardziej rozbudowana,z pomocą Ajaxa,możemy użyć webservice,webmethod do komunikacji serwer-klient i odwrotnie..
W php operacje na stringach,na tablicach ,o niebo lepiej wyglądają niż w języku c#,są prostsze , a efekt ten sam.
Takich przykładów ,można by wymieniać w nieskończoność,jeden język ma lepsze to,drugi to.I raczej nie wyszłoby mi z ust ,że któryś jest głupi.
Osoba ,która to mówi niech stworzy lepszy,ale wątpię czy jej się to uda jak nie umie posługiwać się obecnymi językami bo np.może stwierdzić ,że języki powłokowe także będą głupie,gdy się coś nie uda.
croc
Cytat(Niktoś @ 8.12.2011, 14:04:54 ) *
W PhP prawie w ogóle nie musisz martwić się o typy zmiennych,w c# natomiast j trzeba bawić się w rzutowanie.
...
Jak ,nie zobaczysz innego języka to nie będziesz widział zalet tego.

To Twoja opinia. Dla mnie to właśnie w PHP musisz się MARTWIĆ o typy zmiennych. Nie musieć się czymś zajmować a nie martwić się czymś to dwie różne sprawy.
Niktoś
Dam ci przykła jak mam u siebie.Do sql mam w Kolumnie bigint(odpowiednik c# to long) liczbę 9450-wyszukiwanie po liczbach całkowitych jest szybsze i nie ma przekłamań jak decimalach ,czyli 94.50. Więc oto co muszę zrobić, aby wyświetlić wynik z przecinkiem:
long zmiennaSQL=9450;
decimal zmiennZprzecinkiem=decimal.Parse(zmiennaSQL/100);
i aby wyświetlić:
string wyswietl=ConvertToString(zmiennZprzecinkiem);
Textbox.Text= wyswietl;

Przy zapisie do bazy kolejność odwrotna:
W PHP
$zmiennaSQL=9450;
$zmiennaSQL/=100;
<input type="text" value='<?php $zmiennaSQL ?>'>;
i nie wiem o co musisz się tak martwić.
Trochę nie dokładny przykład w php,ale chodziło o to że nie trzeba używać konwersji typów.
croc
Nie mówimy o konwertowaniu liczba/liczba tylko o mieszaniu typów. W tym przypadku logika nie jest zachwiana, a mechanizmy w innych językach służą optymalizacji pamięci.
ixpack
Cytat(Micchaleq @ 8.12.2011, 14:19:15 ) *
Bardzo proszę jakiegoś moderatora o zamknięcie tego tematu. Nie da się tego czytać idźcie na te waszym zdaniem lepsze języki i tyle.

ALE to jest Off-Topic wink.gif chyba, że wydzielili z innego tematu... To zapomnij, że pisałem wink.gif

Co myślicie o Go?
http://youtu.be/-i0hat7pdpk

Nie szukałem tongue.gif
nospor
Cytat
ALE to jest Off-Topic chyba, że wydzielili z innego tematu...
Haha, niech żyje bystrość wink.gif ixpack, weekend się zbliża, to ci zostaje wybaczone wink.gif
Tak, to jest wydzielone
ixpack
Cytat(nospor @ 8.12.2011, 15:15:29 ) *
Haha, niech żyje bystrość wink.gif ixpack, weekend się zbliża, to ci zostaje wybaczone wink.gif
Tak, to jest wydzielone

heheh wink.gif skąd miałem wiedzieć tongue.gif

=]
nospor
Cytat
skąd miałem wiedzieć
No tak, lepiej oskarżyć biednego usera o bezmyslnośc (czyli zamykanie OFFTopicu) niż samemu trochę się zastanowić wink.gif Ale jak już mówiłem weekend się zbliża..... wink.gif
croc
A ja lubię kiełbaski z grilla.
ixpack
Cytat
No tak, lepiej oskarżyć biednego usera o bezmyslnośc (czyli zamykanie OFFTopicu) niż samemu trochę się zastanowić Ale jak już mówiłem weekend się zbliża.....

Cytat
... chyba, że wydzielili z innego tematu... To zapomnij, że pisałem

Racja. Weekend się zbliża brzydal.gif
nospor
Cytat
To zapomnij, że pisałem
Ba, ja to widziałem, co nie zmienia faktu, że i tak mogłem sobie z Ciebie trochę pożartować wink.gif No chyba się nie gniewasz mój ty kopas w dupas wink.gif Wkońcu weekend się zbliża, modom odbija....
ixpack
arrowheadsmiley.png ale brain wash biggrin.gif
Ja cały czas pozytywnie =]

Komiks

I zabawne i czegoś uczy - baśń normalnie smile.gif
skowron-line
Cytat(ixpack @ 9.12.2011, 10:10:42 ) *
Komiks
I zabawne i czegoś uczy - baśń normalnie smile.gif

Dłuższego nie znalazłeś questionmark.gif Nie czytam exclamation.gif
croc
Czego Cię nauczyła ta reklama Google Chrome? tongue.gif
cojack
wracając do tematu, powtórzę się biggrin.gif Songo kuuuuuuuuu! Zastanawialiście się kiedyś jak to się stało że Songo miał syna SongoTena, przecież on urodził się po tym jak Songo ożył, a trochę to wygląda tak jakby to nie był syn SongoKu tylko SongoTena (matka z synem? Oo) biggrin.gif AHAHHAHA ale ja mam spaczony umysł biggrin.gif
croc
Ja tam wolę Pokemony brzydal.gif
thek
@cojack: Nie wnikaj w fabułe DBZ bo Ci czachę zryje wink.gif Poza tym pamiętaj... Są jeszcze fanowskie "fillery" w wersjach hentai laugh.gif
Korab
Jak jest zrobiony dźwięk czatu z Facebooka? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Nie chce mi się czytać tego całego kodu.
hwao
Cytat(Korab @ 10.12.2011, 23:51:26 ) *
Jak jest zrobiony dźwięk czatu z Facebooka? Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Nie chce mi się czytać tego całego kodu.

Osadzasz przy pomocy html5 lub javascriptu (jquery ma taki plugin, więcej przeglądarek dzięki temu daje rade) wszystkie dźwięki jakie potrzebujesz, a potem tylko dajesz "play" przy pomocy js kiedy chcesz je usłyszeć
croc
hwao -> ja KOCHAM Twój avatar biggrin.gif
Armstrong
Co do avka hwao:
http://www.youtube.com/watch?v=lhIHPxKLV68
Korab
Dzięki, hwao smile.gif Nie spodziewałem się, że ktokolwiek odpowie biggrin.gif
IceManSpy
Nie chcę zakładać nowego tematu, bo to szybkie pytanie.

Czy posiadając zarejestrowaną domenę na siebie (osoba fizyczna) mogę na niej zarabiać, w sensie płatne, premiowane usługi? Z tym, że te usługi, a raczej płatności będą przechodziły przez firmę.
Czy domena także musi być na firmę, aby móc ze strony czerpać korzyści finansowe?
Niktoś
Z tego co się orientuje to jeżeli nie będzie przekraczać jakiejś kwoty i nie będzie stanowić głównego źródła dochodu to możesz inaczej musi być firma.
IceManSpy
Nawet jeśli chodzi o domenę? Dochód idzie na firmę. I o jakiej kwocie mówimy (wartość)?
Niktoś
Chyba sam siębie i Ciebie wprowadziłem w błąd.
Cytat
Czy posiadając zarejestrowaną domenę na siebie (osoba fizyczna) mogę na niej zarabiać, w sensie płatne, premiowane usługi?

To już jest dochód stały wymagający założenia działalności gospodarczej,jeśli coś byś sprzedawał jednorazowo to byś nie musiał zakłądać działalności-z tego co mi się udało wyczytać z tych prawniczych bełkotów.
Cytat
Z tym, że te usługi, a raczej płatności będą przechodziły przez firmę.

Umowa-zlecenie od tej firmy -rozwiązałaby tą kwestię jak sądzę.
Daiquiri
Cytat(IceManSpy @ 15.12.2011, 19:29:27 ) *
Czy posiadając zarejestrowaną domenę na siebie (osoba fizyczna) mogę na niej zarabiać, w sensie płatne, premiowane usługi? Z tym, że te usługi, a raczej płatności będą przechodziły przez firmę.
Czy domena także musi być na firmę, aby móc ze strony czerpać korzyści finansowe?
Szczerze powiedziawszy nie widzę powodu dlaczego domena powinna być zarejestrowana na firmę smile.gif.

Jeżeli przychód przechodzi przez działalność gospodarczą, to są już odprowadzane podatki itd. Pozostaje kwestia jak Ty się rozliczysz z firmą smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.