ojezu człowieku po co tak rzeźbisz !
Zrobiłem błąd w obliczeniach prawdopodobieństwa ? to podaj jak powinny one wyglądać prawidłowo.
Jak tak chcesz zabłysnąć z interpretacji kierunków, to nie masz racji, kierunki jak wszystko co obserwujemy jest względne. Jedyną prawidłową względnością jaką możemy tu się kierować, są wskazówki podane przez autora zadania, a on jasno napisał :
Cytat
Pola stworzyłem jako tablicę dwuwymiarową...
Więc nie ma tu jeśli chodzi o względność prawo lewo i na drzewo, bo w układzie współrzędnych są tylko
góra,
dół,
lewo,
prawo a więc są to dwa kierunki pion - poziom. Interpretowanie takie jak Ty to robisz w lewo, prawo itp, nie posiada punktu odniesienia bezwzględnego, jest to względna interpretacja Misia, co mu się wydaje. Tzn po skręcie w prawo Miś, aby zejść w dół zakręci w lewo. My jako obserwatorzy kierujemy się układem współrzędnych z dwoma kierunkami a nie tym co myśli Miś

. Chyba że myślisz kategoriami misia

. Kierunki są dwa pion i poziom a ty mylisz zwroty których są cztery , chyba wiesz co to jest skoro wpadasz ze mną w polemikę matematyczną. Uff , nie wiem czy będzie sie chciało Tobie to rozpisywać bo mi by sie nie chciało ale proszę bardzo, czekam na Twoje wyliczenia prawdopodobieństwa. Pzdr.