Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
ixpack
Łikend zaraz - a ja na łbie nie rozwiązany problem, może ktoś pomoże... syslog-ng

Jutro świętuję urodzinki moje i narzeczonej - będę chorować w niedzielkę ;D
A w niedzielkę Star Wars Invasion Belfast =]
Pawel_W
zaraz zaraz, Diablo III niedługo? gdzieś dopiero za pół roku smile.gif
Spawnm
SC:HotS też się zbliża smile.gif
Hpsi
Cytat
Jutro świętuję urodzinki moje i narzeczonej - będę chorować w niedzielkę ;D
tylko nie szalej za mocno, nie spij sie i nie spolodz drugiego xpacka tongue.gif

thek
Akurat przed tym uchronić go mogą "service packi" biggrin.gif
ixpack
1 Kolega w szpitalu :/ chyba za dużo wypił bo bez bitew się obeszło :/

Mam fotę z Palpatine i Jeremy Bulloch =] jakby ktoś wiedział... Ciężko było - wbiłem się z kumplem podczas sesji do jakiejś gazety hehehe biggrin.gif
I powrót na ziemię...

Cytat
SC:HotS

Co to jest?
thek
SC jakoś mi się zawsze ze StarCraftem kojarzy. A niedługo chyba miała wychodzić kampania Zergów smile.gif StarCraft: Horde of the S(pace)...?
Spawnm
SC:HotS - StarCraft 2 : heart of the swarm smile.gif
thek
Blisko byłem biggrin.gif Tylko kolejność.
Horde ~= Swarm
Hpsi
Cytat
Akurat przed tym uchronić go mogą "service packi"

thek, brakowało mi Twoich komentarzy

@ixpack - jak sie nie umie pic z glowa to sie nie pije tongue.gif
ixpack
Cytat(Hpsi @ 3.10.2011, 14:56:04 ) *
@ixpack - jak sie nie umie pic z glowa to sie nie pije tongue.gif

Ja wypiłem tylko twista wink.gif wolę palić i być pozytywnie nakręconym =]

StarCraft - kiedyś grałem... Wolę Diablo happy.gif
Hpsi
Cytat(ixpack @ 4.10.2011, 09:24:44 ) *
Ja wypiłem tylko twista wink.gif wolę palić i być pozytywnie nakręconym =]

Pff ty jesteś pozytwnie zakęcony na codzien po alko pewnie jestes troszke zbyt nakrecony tongue.gif

btw ? ty wypiles tylko twista - to jako ten porzadny powinnes pilnowac exclamation.gif to wszystko twoja wina!
Twoj znajomy powinnien sie zastanowić z kim pije ... tongue.gif

nie znasz sie ;p
ixpack
Ty się nie znasz, naczytałeś się książek o żabkach i teraz na siłę próbujesz to wciskać innym =]
Spawnm

D:

thek
Diablo... Kiedyś grałem. Wolę GW tongue.gif
ixpack
@thek... u mad? Wolisz "godzinę wychowawczą" ? wink.gif
minecraft na moim serwerze wink.gif
mlawnik
@Ixpack, 1.7 czy 1.8?
ixpack
nie beta =]
thek
Minecraft jak dla mnie zbyt kanciasty biggrin.gif To już wolałem pikselozę w Carmageddon biggrin.gif
Cysiaczek
Gorzów, miasto 120-tysięczne, piątek godz. 19:00
http://www.gorzow.pl/kamery#kamera_web_id21

Zablokowane główne arterie miasta, dotarcie gdziekolwiek to droga przez mękę - przez gigantyczne korki. Wszystko dlatego, że jakaś biurwa wydała zezwolenie na to, aby w tym newralgicznym miejscu urządzić pokazy driftingu i starych samochodów.
W piątek, gdy większość rodaków odwiedza świątynie handlu lub wybiera się na piwo komunikacją miejską następuje paraliż połowy miasta. Czy naprawdę tak trudno o odrobinę wyobraźni?

Niech sobie jadę palić gumę gdzie indziej, najlepiej do diabła.
nmts
http://kag2d.com/ fajna gierka

Jakie znacie sposoby utrudniania sczytywania danych przez boty/skrypty ze stron bez logowania?
erix
Detekcja liczby żądań naraz z jednego IP? wink.gif
O$iek
Cytat
Jakie znacie sposoby utrudniania sczytywania danych przez boty/skrypty ze stron bez logowania?

Podobno są różne tabletki, które opóźniają wytrysk.
everth
A jakie przyśpieszają wtrysk?
blooregard
Cytat(everth @ 13.10.2011, 22:15:32 ) *
A jakie przyśpieszają wtrysk?

Większe wtryskiwacze, wydajniejsza pompa i mapa w sterowniku biggrin.gif
everth
Chyba za duży kaliber smile.gif
ixpack
Macie wrażenie, że dyskutując z ludźmi z poza for dyskusyjnych jesteście w sposób bezczelny łapani za "słówka" - a cały kontekst wypowiedzi gdzieś umyka? Rozmowa wygląda mniej więcej tak - na temat tolerancji:

User for: bla biblia blablabla źródła, bla bla...
Nie user: BIBLIA!!! BIBLIA! Biblia! Cytat biblijny (z wikipedii na podobny temat rozmowy). Jesteś głupi, ja wiem lepiej. Koniec dyskusji...
User for: Bla bla bla bla bla żródło bla bla...
Nie user: Ale w biblii są cytaty - jesteś głupi.

A większość dyskusji z osobami używającymi fora na co dzień zawsze lub prawie zawsze w szybkim czasie prowadzi do konsensusu, pomijając oczywiście newralgiczne tematy jak religia (mvc wink.gif).
thek
Zależy od typu użytkownika for. Z trollem nie pogadasz i nie znajdziesz wspólnego stanowiska smile.gif Inna sprawa to poziom inteligencji piszących. A tu bywa też różnie.
starach
Przed kim mam się płaszczyć żeby założył jakiś przyklejony temat o MVC na forum Po stronie przeglądarki -> JavaScript? tongue.gif
Spawnm
Jeśli twój temat o js mvc będzie mieć 5+ stron to osobiście go przykleję wink.gif
O$iek
Od 5 dni nikt nie poczuł chęci spamowania

spam spam spam offtopic.gif
lobopol
Ja mogę ponarzekać, dzisiaj robiłem poprawki do masakrycznie napisanego skryptu. Skrypt ponad 110 000 linii kodu, 800 plików, dziesiątki błędów, niespójne nazewnictwo, brak walidacji w wielu miejscach i po prostu cud, miód i orzeszki...
Spawnm
wywal i napisz od nowa ;D
lobopol
Jakbym nie miał 5 innych projektów na głowie to czemu nie. A mam tak kijowo ustawione priorytety w firmie :/
cojack
Kufa, nie napisałem linijki kodu od jakiś 2 tygodni, staczam się...
Nh2003
Przy okazji wymiany podzespołów w komputerze robiłem reinstall systemu - pliki projektów skopiowałem. O bazach danych zapomniałem...
lobopol
No to teraz ganiaj po hostingach i dumpy rób tongue.gif
thek
Mów mi jeszcze... Ja dziś dostałem do analizy: "Czemu na wykupionym serwerze szaleje zużycie procka?". Analiza logów to niefajna sprawa, zwłaszcza gdy dochodzi się do wniosku, że to niedawno przeniesione skrypty oparte o Wordpressa i googlebot się do nich dorwał przez co ma ogromne ilości linków do zaindeksowania. Problem jest teraz jak zmusić google bota by zwolnił indeksowanie bo zużyje przydzielone limity smile.gif
piotrooo89
ale mnie tu dawno nie było biggrin.gif
lobopol
@thek
Może pomoże http://www.google.com/support/webmasters/b...py?answer=48620
thek
Już to czytałem. Problem w tym, że z tego co czytałem opinie, nie jest to zbyt skuteczne. Znaczy spowalnia, ale nie jakoś mocno. A tu jest taka akcja, że googlebot generuje ruch wyższy niż wszyscy użytkownicy razem wzięci wink.gif
ixpack
A ja odkopałem śmiechowy post... Do humoru dodałem...

A jeżeli trzeba narzekać, to mam swój sklep autorski do przepisania... Teraz na szczęście albo i nie (bo czasem weny brak i głupoty piszę, poprawiam później - niby zgodnie z planem, a jednak coś mi czasem umyka). Mam spory projekt na dyni. Moje być / nie być. YAFUM(onth)? smile.gif

A dziś jak wracałem z Belfastu, jadąc za jakąś "pipą" w deszczu, że ja pies w dole... Kamień odbił i na lewej stronie, przy krawędzi na szybie mam pęknięcie - nie pajączka, tylko prostą krechę na 3cm :/ YAFUD... Ale nie narzekam biggrin.gif Życie jest piękne - mimo, że narzeczona strzeliła "focha" biggrin.gif. I tak życia smak, nie obróci się w gorzki mak =]. Czas ma Rodzinka.pl wink.gif
Nh2003
Cytat(lobopol @ 20.10.2011, 21:02:14 ) *
No to teraz ganiaj po hostingach i dumpy rób tongue.gif

W szczegolnosci projekty ktore np. nie zostaly sprzedane bo ktos nie zaplacil, wersje skryptow ktore jeszcze nie ujrzaly swiatla ale juz byly w pewnej czesci napisane itp. No to na pewno te bazki z neta sciagne wink.gif
Crozin
Zna ktoś może jakiś badziewny hosting, byle by miał jakiegoś standardowego LAMP-a i sporą powierzchnię dyskową za niską cenę? Jakość, stabilność itd. mnie nie interesują - może (i za niską cenę będzie) być starsznym badziewiem.

Coś rzędu 50 - 100 GiB za jakieś grosze. ;]
Spawnm
Zainstalowałem sobie ubuntu netbook 10.04.
Wszystko śmiga pięknie, po za internetem z kabla :/
Widzi wi-fi ale nie widzi neta jeśli chce się łączyć przez kabel.
Dodam że mint widział.
W necie szukałem rozwiązania, ale wszyscy mają problem z brakiem wi-fi .
Ktoś coś poradzi? smile.gif
Damonsson
Pingwiny to nieloty...z naturą nie wygrasz.
ixpack
Spawnm - gdzieś szperając po necie na 100% natknąłem się na rozwiązanie (sory ale czasu nie mam szperać znowu wink.gif)... Ale już jest 11.10 smile.gif
Poza tym gnome śmierdzi ostatnio straciłem cały dzień przez update, wykrzaczyła mi się też wi-fi... I w ogóle dziwne rzeczy. Przesiadłem się na kubuntu 11.10. Jest SUPER i nie ma unity.
Spawnm
Na netbooku 10' unity to fajny bajer wink.gif
11.10 jest badziewne. Miałem wywaliłem. Same z nim problemy.
blooregard
A ja się w końcu przekonałem do Gnome Shell i mam teraz u siebie na laptopie: Debian (mieszanka Wheezy i Sid'a tongue.gif ) z kernelem 3.0, do tego Gnome 3 z Gnome Shell.

I wiecie co?

Unity przy Gnome Shell to padaka. GS to jest to. Ale podkreślam, że to są moje subiektywne odczucia i nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji.
A że przerobiłem przez ostatnie parę lat chyba wszystkie najważniejsze pulpity Pingwinów (KDE 3/4, LXDE, XFCE, Fluxbox, E-16, Gnome 2 oraz Unity) - z pełną świadomością tego, co piszę, napiszę - Gnome Shell to najlepsze środowisko graficzne, z jakim miałem do czynienia biggrin.gif
thek
Jak już jesteśmy przy problemach... Miałem do napisania skrypt stronki dość prosty, więc zrobiłem go jako jeden index z zaszytym wewnątrz routingiem. Od wczoraj gryzłem monitor, bo po przeniesieniu na produkcję skrypt działał jak chciał. A dokładniej to routing działał jak chciał. Po wielu godzinach męczarni okazało się, że praktycznie wszystko było w porządku, poza faktem, że:
1) Apache kłócił się mod rewrite, więc dostawałem dla podstron "File not found" i wstawienie ? przy regułce index.php/$0 do postaci index.php?/$0 nie daje rezultatu oczekiwanego, ponieważ...
2) wszystkie moje przeglądarki sobie pocache'owały adresy i nawet wywołania z pominięciem cache mimo wszystko z czegoś w pamięci przeglądarki korzystały do routingu.

W efekcie straciłem wiele godzin pracy tylko po to, by zadziałały gdy wyczyściłem całkowicie pamięć przeglądarki we wszystkich, a nie tylko cookies i cache. Pamiętane bowiem adresy były mi serwowane nieprawidłowe dane mimo wszystko. Oczywiście zanim do tego doszło efekt był taki, że główna domena i nieodwiedzone adresy pokazywały prawidłowe dane, ale te odwiedzone miały byki i... routowały mnie na stronę główną. W efekcie widziałem błędy tam, gdzie ich nie było i próbowałem je na dodatek naprawiać. Ehhh... Czasem przeglądarka potrafi narobić problemy tam, gdzie ich nie ma sad.gif I oczywiście logi wszelakie też mi nic nie dawały bo i nijak dać nie mogły, skoro już na poziomie wpisywania adresu do przeglądarki, ta podmieniała mój adres wpisany na nieprawidłowy i serwer żądanie nieprawidłowe otrzymywał co powodowało, że głupiałem patrząc w logi na podstawie połączeń tworzone. Podejrzewałem nawet biedny htaccess o krecią robotę lub byki w przetwarzaniu, bo wykrywałem błąd jeszcze zanim dochodziło do routingu na poziomie pliku index.php :/

EDIT: debugu ciąg dalszy. Miałem małą zamotę z kodowaniem, ponieważ... Odczyt nie wykrywał nieprawidłowości i ta operacja dawała ok kodowanie do bazy gdyż wymusząłem utf8 poprzez "set character set utf8", ale już przy zapisie do zewnętrznej bazy z tym ustawieniem polskie znaki zamieniało na ? i widziałem to z poziomu bazy. Gdy rezygnowałem z "set character set utf8" zapis do bazy przebiegał prawidłowo i polskie znaki były, ale w odczycie już nie. Przy wielu więc możliwościach kombinacji zdałem się na metodę: "Mamy 3 główne funkcje nieco inaczej ustawiające połączenie z serwerem, więc tylko naście kombinacji. Wypróbujmy je wszystkie" biggrin.gif Ostatecznie wyszedł mi taki potworek...
1) Nawiązuję połączenie normalnie z set character set utf8
2) jeśli następuje opcjonalny zapis (nie zawsze on będzie) to robię "set names utf8"
3) jeśli był zapis, powracam do ustawień poprzez ponowne "set character set utf8"
Nie pytajcie mnie czemu tak... Inaczej po prostu albo nieprawidłowo zapisuje, albo nieprawidłowo odczytuje z zewnętrznej bazy, a nie chce mi się wnikać jakie ustawienia konfiguracyjne serwera co do kodowania obie funkcje zmieniają i tym samym jaka między nimi różnica. Ważne, że się nadpisują, bo inaczej by to nie działało.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.