Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Spawnm
No np mam klasy \foo\bar\baz, \foo\bar\xxx, \foo\bar\zzz
i chcę abym mógł dać use \foo\bar\* i $x=new zzz();
Obecnie dając use \foo\bar muszę pisać $x=new bar\zzz();
Tak, wiem, kombinuję ;D
!*!
ale to jest do D... bo niby skad miałbyś wiedzieć skąd ta klasa zzz()?

a tak robisz

1. use \foo\bar\zzz
  2. $o = new zzz();

i wszytko jasne.
Spawnm
Wiem że tak się da, jednak jeśli piszę na szybko jakiś mini skrypcik jednorazowego użycia w którym postanowiłem użyć np. bardzo zagnieżdżonych klas to fajnie by było móc pisać samo new zzz. Mniejsza z tym, za bardzo kombinuję wink.gif
melkorm
[quote]
Obecnie dając use \foo\bar muszę pisać $x=new bar\zzz();
[\quote]

To jest najlepsze i najczytelniejsze rozwiązanie, np ja mając modele i mappery i często nazwy mi się powtarzają to wole pisać Mappers\User + Model\User żadnych konfliktów nazw itp w dodatku wiem które czym jest tongue.gif
Spawnm
No w zwykłym kodzie to wiadomo, z lenistwa szukałem szybszego rozwiązania dla własnych pliczów robionych aby odpalić 2 razy i wywalić.
Mniejsza z tym.
cojack
http://www.youtube.com/watch?v=5GgflscOmW8

odnośnie całego topiku haha.gif
O$iek
Szukałem bratniej duszy, która siedzi o tej porze przy komputerze wub.gif
Posio
Chce sobie kupić ostatnio jakiegoś smartfona, poleca ktoś jakiegoś ? Nie powiem że nie przypadł mi do gustu wygląd Xperii Arc ale gdzieś czytałem że to już dziadek
O$iek
Snape zabił Dumbledore. Dlaczego? sad.gif

Tak dopiero oglądam film z 2009 roku.
IceManSpy
Możecie mi polecić jakiś stosunkowo prosty (nie musi to być jakiś kombajn) program do synchronizacji katalogów między komputerami (w sieci lokalnej)? Z jakimś przyzwoitym interfejsem. Testowałem Allway Sync, ale interfejs jest taki... średni.
cojack
rsync
vokiel
Poza rsync (z którego można zrobić strukturę serwer - klient):
http://backuppc.sourceforge.net/BackupPCServerSummary.html
http://www.bacula.pl/
erix
Sync Powertoy, coś takiego się nazywało.
IceManSpy
Znowu kolejne pytanie z mojej strony biggrin.gif Tym razem sprzętowe.

Mam zrobiony na komputerze RAID 0 wraz ze sterownikiem intel rapid storage technology. Ostatnio jednak zaczął wyskakiwać mi komunikat, że dysk 0 został uszkodzony. Zastanawiam się, czy faktycznie jest on uszkodzony, czy tylko jakieś przekłamanie? Przeskanowałem dyski na wypadek bad sectorów i nic one nie wykazały. Tylko na początku podczas skanowania wyskoczył 2 razy dymek z powyższą informacją, a potem nie było już problemów.
Powinienem się bać, czy zrobić tylko kopię danych i nie martwić się tym jakoś specjalnie?
ixpack
Moja coreczka ma dzis 2 miechy smile.gif

jeden z projektow mialem deadline na 1/09 i co? I jeszcze ze 2 tygodnie roboty mi zostalo :/ Dzises krajst prawie miech opoznienia. Jakie najwieksze opoznienie mieliscie?
Pawel_W
pół roku, jak miałem oddać książkę do biblioteki tongue.gif
!*!
Cytat(ixpack @ 6.09.2012, 16:40:04 ) *
jeden z projektow mialem deadline na 1/09 i co? I jeszcze ze 2 tygodnie roboty mi zostalo :/ Dzises krajst prawie miech opoznienia. Jakie najwieksze opoznienie mieliscie?

Weź mnie nawet nie dobijaj, mam podobnie, z czym chyba wyrobię się do poniedziałku, całe szczęście że klient nie jest znerwicowany, ale mimo wszytko głupia sprawa takie obsuwy czasowe, pomimo że w umowie jest to zaznaczone to nie bardzo mi to pasuje...
ixpack
Pawel_W - padlem biggrin.gif

imagick - uwielbiam... Dlaczego?

Biblioteczka gd, nie wiedzac jaki obrazek przychodzi musialbym pisac i pisac ze xxx linii kodu, jakis switch... A imagick?

1. putenv("PATH={$this->options['imagickPath']}");
  2. switch ($file->ext) {
  3. case 'jpg': case 'jpeg': case 'png': case 'gif':
  4. list($imgWidth, $imgHeight) = @getimagesize($filePath);
  5. if (!$imgWidth || !$imgHeight) {
  6. //err
  7. }
  8. $scale = min($options['maxWidth'] / $imgWidth, $options['maxHeight'] / $imgHeight);
  9. if ($scale >= 1) {
  10. //Source image is smaller than requested thumbnail.
  11. exec('convert "' . $filePath . '" "' . $resultPath . '"');
  12. } else {
  13. exec('convert "' . $filePath . '" -thumbnail ' . $options['maxWidth'] . 'x' . $options['maxHeight'] . ' "' . $resultPath . '"');
  14. }
  15. break;
  16.  
  17. case 'svg':
  18. exec('convert "' . $filePath . '" -thumbnail ' . $options['maxWidth'] . 'x' . $options['maxHeight'] . ' "' . $resultPath . '"');
  19. break;
  20.  
  21. default:
  22. //N/A, error
  23. break;
  24. }

kilka linii zalatwia wszystko :]
scanner
A ta małpa co tam robi?
Spawnm
Użyj finfo wink.gif
  1. $finfo = new \finfo(FILEINFO_MIME_TYPE);
  2. $mime = $finfo -> file($image);

Sprawdzanie mime na podstawie ext i potem zabawy z @ to słaby pomysł jak na dzisiejsze czasy.
ixpack
Cytat(Spawnm @ 7.09.2012, 14:29:33 ) *
Użyj finfo wink.gif
  1. $finfo = new \finfo(FILEINFO_MIME_TYPE);
  2. $mime = $finfo -> file($image);

Sprawdzanie mime na podstawie ext i potem zabawy z @ to słaby pomysł jak na dzisiejsze czasy.

Dzieki Spawnm, poprawiam, na razie prototypek, ale bedzie smigac smile.gif

scanner - szybkie testy smile.gif
Adi32
Cytat(O$iek @ 14.07.2012, 18:57:14 ) *
Na palcach obu rąk mogę policzyć ile razy piłem alkohol w życiu wink.gif Chociaż jak już piłem to raczej nie pamiętam tej najgorszej części*.

*płukanie żołądka

Wstałem... Od dziś również nie pije...
Spawnm
Może lepiej od jutra?
Chlupnij sobie antykaca i dopiero pisz wink.gif
Adi32
Cytat(Spawnm @ 8.09.2012, 10:50:53 ) *
Może lepiej od jutra?
Chlupnij sobie antykaca i dopiero pisz wink.gif

Jakbym sobie dzisiaj chlupnął antykaca to jutro skończyłoby się to tak samo :wink:
A zaplanowałem sobie na weekend naukę businesssmiley.png .
!*!
Alkoholiki jedne! I skandal... nie ma emota z butelczyną.
peter13135
zakręcony
Na wakacjach zacząłem czytać Bastion Kinga. No może w ostatnim tygodniu wakacji. Doczytałem tak do 500 strony i jakieś drugie tyle mi pozostało. Teraz nie wiem czy kupić książkę, czy zapisać się do jakiejś biblioteki.
Adi32
U mnie będzie jakoś mijał drugi rok bez telewizora smile.gif
Życie bez tego pudła stało się lepsze.
kamil4u
Mam proste pytanie z SEO smile.gif

Mam kilka domen i[ b]jeden serwer[/b] i chcę jakoś te domeny "ożywić" - żeby coś już na nich było. Postanowiłem, że napiszę kilka krótkich artykułów dla danej domeny i wrzucę, aby google zindeksowało stronę i aby domena złapała chociaż trochę słów kluczowych. Ale od razu mówię, że nie chcę robić wielkiego zaplecza pozycjonerskiego tylko raz napiszę jakieś teksty, aby w razie czego w przyszłości Google już wiedziało o czym będzie strona i zapomnieć o sprawie.

Pytania:
- jak mam to umieścić na serwer, aby była zindeksowana domena.pl. a nie serwer.pl/domena ? Zwykła ramka wystarczy czy trzeba dać jakieś odpowiednie przekierowania lub nagłówki? Jak to zrobić najlepiej i najmniejszym kosztem?
- czy to dobry pomysł ?

--edit--
Ja na stancji( student ) też nie mam TV i w ogóle nie odczuwam jego brak. Jedyna wada to ta, że mniej wiem co się dzieje na świecie i w Polsce.
prowseed
Pierwsza zasada bycia kreatywnym: wyłącz telewizor. ( tak gdzieś słyszałem wink.gif )

Cytat(kamil4u @ 10.09.2012, 13:10:02 ) *
Pytania:
- jak mam to umieścić na serwer, aby była zindeksowana domena.pl. a nie serwer.pl/domena ? Zwykła ramka wystarczy czy trzeba dać jakieś odpowiednie przekierowania lub nagłówki? Jak to zrobić najlepiej i najmniejszym kosztem?
- czy to dobry pomysł ?

Dobrym wyjściem pewnie będzie nagłówek:
  1. <link rel="canonical" href="http://example.com"/>

ale i tak ogólnie wydaje mi się, że takie wskazywanie googlowi o czym będzie strona nie jest najlepszym wyjściem, a późniejsza drastyczna zmiana treści może wręcz negatywnie wpłynąć na indeksowanie tej/tych stron.
kamil4u
Cytat
ale i tak ogólnie wydaje mi się, że takie wskazywanie googlowi o czym będzie strona nie jest najlepszym wyjściem, a późniejsza drastyczna zmiana treści może wręcz negatywnie wpłynąć na indeksowanie tej/tych stron.

Bez przesady wink.gif Może podam przykład. Załóżmy, że mam domenę: zegar.pl . i Chcę napisać artykuł o zegarach, gdzie będą zawarte między innymi takie słowa jak: zegar ścienny, zegarek, czas, godzina, nazwy kilku marek zegarów itd. Więc jak zdecyduję się na coś konkretnego to na pewno mi to nie zaszkodzi smile.gif

Cytat
Dobrym wyjściem pewnie będzie nagłówek:

Dzięki. Jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś wskazówki to z chęcią wysłucham wink.gif
prowseed
Cytat(kamil4u @ 10.09.2012, 18:26:25 ) *
Więc jak zdecyduję się na coś konkretnego to na pewno mi to nie zaszkodzi smile.gif

No ja akurat na zadnym szkoleniu SEO nie bylem, ale w biurze siedze nieopodal SEO'wca i jak go tak slucham i analizuje co mowi, to powiedziałbym, że może jednak zaszkodzić ; )

Jeżeli ten artykuł pozostanie nieruszony, a tylko będziesz dodawał treści, to spoczko, ale usuwanie/zmiana contentu podobno nie jest najlepszym pomyslem. Oczywiście jeśli masz ambicje na pierwszą dziesiątkę pod frazą "zegar ścienny" wink.gif
kamil4u
To jak najrozsądniej powołać do życie domenę? Oczywiście nie siedząc codziennie nad tym i niekoniecznie od razu w pierwszej dziesiątce smile.gif - tylko tak, żeby Google wiedziało, że coś takiego istnieje i żeby w przyszłości jak postanowię jakoś jej użyć to, żeby domena miała jakąkolwiek pozycję. Podobno wiek domeny też się liczy. A jak domena zawiera słowo kluczowe to też znakomicie. Jakieś inne pomysły, niż ten mój?
melkorm
http://www.google.com/submityourcontent/ - nie wystarczy tutaj dodać adres witryny do index'u Google'a ? Bo na razie nie widzę byś chciał jakoś to super pozycjonować smile.gif A żeby dać znać że `istniejesz` to to styknie.
Spawnm
Dziś mamy dzień programisty! Pije... Świętujemy! biggrin.gif
!*!
Cytat(Spawnm @ 12.09.2012, 10:07:08 ) *
Dziś mamy dzień programisty! Pije... Świętujemy! biggrin.gif

Cytat(wikipedia)
Dzień Programisty wypada 13 września, a w roku przestępnym 12 września.
Jest ono ustanowione w Rosji świętem dekretem Dmitrija Miedwiediewa z 11 września 2009 roku

W PL powinno być to dniem wolnym od pracy, piwem i kawą płynący wink.gif (to nic że tak jest prawie codziennie w tym zawodzie).
ixpack
... długo coś świętujecie
melkorm
No jak się pije kolejkę za każdą funkcję w PHP, to trochę zejść może wink.gif
!*!
Cytat(melkorm @ 19.09.2012, 15:53:14 ) *
No jak się pije kolejkę za każdą funkcję w PHP, to trochę zejść może wink.gif

A bywa że i co 4 linijki, ale nie mniej, bo później są dziwne proporcje 20% kodu PHP, 80% komentarze z maila/gg/irc/forum...
melkorm
Niedługo mi stuknie 4-lecie na forum cool.gif
Adi32
Dlaczego wybraliście (o ile wybraliście) PHP?
Jak dla mnie do tej pory zdecydowanym plusem jest tworzenie tablic. Nic nie musisz deklarować - ani typów danych, ani ilości indeksów, ani wymiarów, i są tablice asociacyjne, nie wyobrażam sobie pracy bez tego. Zacząłem ostatnio skubać w Javie i się dziwie. Co zrobić w Javie jeżeli nie wiesz co będzie w tablicy, jakiego typu i w ilu wymiarach? Domyślam, że tam walczy się z tym wcześniej...
Crozin
@Adi32: Chodzi Ci o tablice czy kolekcje (Map/List/Set)? Zawsze możesz utworzyć tablicę/kolekcję typu Object, a później bawić się w rzutowanie, jednak takie coś wskazuje po prostu na zły projekt. Jeżeli potrzebujesz skorzystać z tablicy/kolekcji posiadającej bardzo zróżnicowany typ elementów, powinieneś je opakować w obiekt.
Adi32
Cytat(Crozin @ 21.09.2012, 16:02:25 ) *
@Adi32: Chodzi Ci o tablice czy kolekcje (Map/List/Set)? Zawsze możesz utworzyć tablicę/kolekcję typu Object, a później bawić się w rzutowanie, jednak takie coś wskazuje po prostu na zły projekt. Jeżeli potrzebujesz skorzystać z tablicy/kolekcji posiadającej bardzo zróżnicowany typ elementów, powinieneś je opakować w obiekt.

Aaa widzisz... W ten sposób, zastępuje się tablice na obiekty. To chyba łatałoby też dziurę względem tablic asocjacyjnych z PHPa.
Uczę się teraz Javy z jakichś wideokursów i jestem bardzo początkujący.

A powiedz mi, strony www pisane w Javie są pisane w jakiejś innej Javie? Bo to w czym ja piszę teraz tzn uczę się - z www nie ma nic wspólnego.
viking
Można też pomyśleć nad rozpoczęciem zabawy w dynamicznym groovy wink.gif Tablice prawie jak w PHP wyglądają.
Crozin
Cytat
Aaa widzisz... W ten sposób, zastępuje się tablice na obiekty. To chyba łatałoby też dziurę względem tablic asocjacyjnych z PHPa.
Szczerze... nic z tego nie rozumiem.
Cytat
A powiedz mi, strony www pisane w Javie są pisane w jakiejś innej Javie? Bo to w czym ja piszę teraz tzn uczę się - z www nie ma nic wspólnego.
Nie ma "innych Jav". To czego się teraz uczysz to JSE czyli "język + standardowa biblioteka". Żeby zabrać się za strony WWW będziesz musiał mieć opanowane przynajmniej podstawy Javy (czyli właśnie JSE - takie uproszczenie) oraz kilka elementów z JEE.
Adi32
Cytat(Crozin @ 21.09.2012, 16:19:24 ) *
Szczerze... nic z tego nie rozumiem.

Miałem na myśli, że to co w PHP zrobimy tablicami, w Javie możemy zrobić za pomocą obiektów.
!*!
Cytat(Adi32 @ 21.09.2012, 15:54:39 ) *
Dlaczego wybraliście (o ile wybraliście) PHP?

Nic lepszego w tamtych czasach nie było.

A w ogóle ostatnio zainteresowałem się językiem Vala. Świetna rzecz, obiektowe, szybko pisze się aplikacje.
Spawnm
W tamtych nie było, a teraz co jest niby lepsze? W czym się szybciej i przyjemniej tworzy aplikacje webowe?
Powiedział bym że właśnie teraz php zaczyna żyć dzięki temu co pojawiło się w 5.2, 5.3, 5.4.
Adi32
A jeżeli chodzi o szybkość? Bo dużo się ostatnio o tym mówi...
Jak jest z szybkością języków wspierających tworzenie stron www? Pomijając JavaScript.
Co jest szybsze i dlaczego?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.