Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
usb2.0
uzywa ktos docusign? jest opcja zeby kazal userowi podpisac 3 template'y naraz? czy lepiej zrobic po prostu jeden z trzech?
hind
@pabito: Normalne zniżki 99% na (E)IC,TLK,KŚ,KM,PR(IR) i jeszcze jakieś. W każdym bądź razie za miesięczny na trasie częstochowa-gliwice 17zł, do warszawy (z zawiercia) 6-30zł (w zależności czy pr czy eic)..
Co do żony/dzieci to nie jestem pewny jak to wygląda ale zniżka wynosi 80%.
pabito
czyli pracując jako programista ma się zniżki jak kolejarz biggrin.gif
Jakop84
Ale te zniżki nie są tak różowe... bo 99% jest tylko w nazwie.
tak jak pisał Hind do Wawy EIC zamiast 125 jest 30 złotych.
no i za samą legitymację trzeba zapłacić: ~150 na rok za klasę 2 lub 300 za klasę 1 (bez EC) i tylko jak się ma więcej stażu niż tam ileś lat.

Co do rodziny: to dla żony nie ma dla nowych pracowników od paru lat. Wcześniej było tak, że za 80% zniżki dla żony płaciło się ~400 PLN, i wtedy za EIC zamiast 125 PLN jest ~50 PLN.
Dla dzieci teraz są kupony jakieś 10 przejazdów IC, PR. Za pierwszą 60 za drugą 120 pln.

Jedyne co jest fajne to zostały jeszcze tzw. bilety FIP jeden w roku do kraju docelowego i spowrotem. Bilet kosztuje (chyba) 25 PLN, są 4 bilety dobowe na każdy kraj tranzytowy i docelowy, na prawie wszystkie pociągi (TGV na pewno jest, i prom między WB i Irlandią) i płaci się za miejscówke. Swego czasu ludzie jeździli do chin na te książeczki. Bilet można kupić raz na rok.

!*!
@hind - z tymi zniżkami dla programistów, to żart jest?
hind
@!*!: Nie, tak jak pisał Jakop84, jest to w przenośni 99% procent dla praktycznie każdego pracownika (w tym informatyków i programistów)
Damonsson
  1. class Category {
  2. public function categoriesUl() {
  3. (...)
  4. }
  5. }

gdzieś w innym pliku...

1. $this->view->categoriesTree = Category::categoriesUl();

Jakim cudem to poprawnie działa? ohmy.gif Przecież funkcja nie jest statyczna, więc powinienem najpierw utworzyć obiekt category i odwołać się do niego.

edit: już wiem ( http://stackoverflow.com/questions/1752121...-a-class-in-php )
!*!
@hind - nie chodziło mi o procent tejże zniżki, tylko o sam fakt, że coś takiego istnieje. To powinno być karalne, po jaką cholerę programiście/innemu pracownikowi zniżka na przejazdy, tylko dlatego, że pracuje w firmie, w której pracuje. Tym bardziej, że zniżka jest fikcją, bo pracodawca i tak ponosi pełne koszty.
hind
@!*!: jako przykład powiem Ci że szefa mam w krakowie, a dyrektora w warszawie. Do tego większość ciekawszych spotkań jest w warszawie. Każdą delegacje firma rozlicza. Czasami zdarza się jechać 4 i więcej razy w miesiącu do wawy.

Zresztą co do wyjazdów to najciekawiej miał znajomy. Dowiedział się że "jutro jedzie do Paryża" wink.gif
!*!
@hind delegacja to jedno, a zniżka tylko dlatego bo pracujesz w firmie przewozowej, to drugie.
hind
@!*!: Zniżki były, ale ciągle się zmienia. Kiedyś przejazdy były całkowicie za darmo dla pracowników i dzieci. Potem zostało to zmniejszone na 99% i 80%. Związki zawodowe walczą, ale postęp idzie. W tym roku dopiero w marcu była decyzja o zniżkach na ten rok (przeciągały się negocjacje między przewoźnikami). W zeszłym roku nie było zniżek na bilety KŚ (tylko grupowe zakupy na bilet miesięczny 50%, w tym roku 60% zniżki ale legitymacja 320zł). W przyszłym roku też są już przewidywane problemy (już w tym roku zastanawiałem się czy brać, jeśli na KŚ osobna zniżka, na IC osobna zniżka i na PR osobna, a do tego jeżdżąc prywatnie i tak prawie wszędzie bardziej opłaca mi się autem). Poza tym co dziwnego jest że firma umożliwia tańsze przejazdy dla pracowników, inne firmy też mają różne dodatki pozapłacowe, od normalny bardziej rozbudowany socjal.
IceManSpy
Czy jeżeli napiszę jakiś komponent do open source'owego CMSa, który też będzie open source i wykorzystam go w pracy / zleceniu, gdzie w umowie będzie, że muszę przenieść prawa autorskie, to stracę prawa do tego komponentu, czy nie?
!*!
Cytat
Poza tym co dziwnego jest że firma umożliwia tańsze przejazdy dla pracowników, inne firmy też mają różne dodatki pozapłacowe, od normalny bardziej rozbudowany socjal.

Nic, poza tym, że to solidne nadużycie i marnowanie pieniędzy. Nigdy nie miałem nic przeciwko zniżką dla osób pracujących fizycznie np. na węgiel dla górników, czy za prąd dla elektryków... Ale bez przesady, ktoś kto siedzi na dupie przy biurku ma dostać takie same prawa jak ktoś kto kopie węgiel "kilka" metrów pod ziemią?
Mówisz, że związki zawodowe walczą? W dupach się poprzewracało.
hind
@!*!: Pracownicy bankowi też mają lepsze warunki, i mam narzekać że marnotrawstwo? w sklepach pracownicy też mają zniżki na towar, też źle? Pracując jako informatyk w elektrowni też bym miał zniżkę na prąd. Gdybym pracował w UPC i była by możliwość techniczna to może Cię zaskoczę, ale miałbym naj internet z full pakietem hd za grosze.

Więc to nie jest nadużycie i marnowanie pieniędzy ale oszczędność. Bo chyba lepiej zaoferować coś pracownikowi co się ma za bezcen, niż dać większą wypłatę.
memory
@hind a kogo się spodziewałeś ?
hind
@memory: Nie kogo, tylko jakiej ilości.
!*!
@hind jasne... Grecy też tak uważali, korzystając z ulg, a później był bulwersik bo im gospodarka zdechła, ale co się nachapali to ich.
pedro84
Cytat(!*! @ 7.06.2013, 11:12:56 ) *
@hind jasne... Grecy też tak uważali, korzystając z ulg, a później był bulwersik bo im gospodarka zdechła, ale co się nachapali to ich.

Akurat gospodarka grecka zdechła od czegoś zupełnie innego.

W każdej firmie premiuje się pracowników. Może inaczej, w każdej normalnej firmie. Znajomy jest administratorem w pewnym DC w Niemczech i ma od firmy swojego dedyka, z rurką 100 Mbit.
peter13135
Często to wygląda tak, że zamiast dać pracownikowi większą pensję, czy premię - daje się mu zniżki / bony / organizuje się jakieś wycieczki/imprezy. Nie każdemu pracownikowi to pasuje - nie każdy górnik pali węglem, nie każdy pracownik ma ochotę kupować w sklepie, na który otrzymał bon. Poza tym, lekko śmierdzi mi to korupcją.

Z drugiej strony, nie mam nic przeciwko, jak nadwyżki produkcyjne, czy jakieś "odpady", albo wybrakowane produkty zamiast zostać wyrzucone, zostaną podarowane pracownikom.
pedro84
Cytat(peter13135 @ 7.06.2013, 13:39:05 ) *
Nie każdemu pracownikowi to pasuje - nie każdy górnik pali węglem, nie każdy pracownik ma ochotę kupować w sklepie, na który otrzymał bon. Poza tym, lekko śmierdzi mi to korupcją.

Może komuś odstąpić. Korupcją? Dlaczego?
peter13135
Za komuny chyba górnicy mieli własnie przydział jakiejś tam ilości węgla - jedni wykorzystali, inni musieli sprzedać - co wiążę się z dodatkową pracą - handel to też praca. Wydaje mi się, że mimo wszystko lepiej jest dawać każdemu pieniądze. Nie ma potrzeby powracać do barteru.

Przykład z życia wzięty (nie, nie będę tu podawał żadnych twardych dowodów na korupcję). Mój tata pracuje w przedszkolu państwowym. Raz na jakiś czas z "dodatku socjalnego" czy jak to się zwie, organizowana jest jakaś popijawa (albo jak kto woli - impreza integracyjna) w jakimś barze. Powiedzmy, że impreza ma kosztować 100zł na łeb (bo powiedzmy, że tyle przysługuje z tego dodatku socjalnego). Nie każdemu takie chlanie pasuje, więc osób z tego nie korzysta. Ale nie ma przecież opcji "ja nie korzystam z tej popijawy, więc oddajcie mi te 100zł". Impreza jest więc robiona dla około 50 osób, przychodzi zwykle 30. Dyrektor przecież o tym wie, że nie każdy przyjdzie. Czy więc tak po prostu zrobi przysługę szefowi lokalu i zamówi imprezę dla 50 osób, wiedząc (albo raczej - przeczuwając), że przyjdzie tylko 30 ? To byłby zbyt duży zysk dla lokalu. Tutaj pojawia się okazja, żeby się dogadać:
Słuchaj Mietek, chcę zamówić imprezę na 50 osób, mam do rozdysponowania 5000zł. Przyjdzie jednak tylko jakieś 30 osób, więc według Twojego cennika ta impreza kosztuje 3000zł. Moja propozycja jest taka, że tymi 2000zł podzielimy się po równo. Co ty na to ? Ty zyskasz, bo dostaniesz 4000zł za imprezę, za którą normalnie ludzie płacą 3000zł i ja będę 1000zł do przodu.

Z bonami na zakupy może być podobnie.
hind
@peter13135: Nie wiem jak u innych ale u mnie na takie imprezy są zapisy.
!*!
Cytat
Akurat gospodarka grecka zdechła od czegoś zupełnie innego.

Tak i to, że są luki w systemie które pozwalały brać dodatki do pensji co miesiąc za mycie rąk w pracy, brak windy czy pobieranie emerytury nieboszczka, w ogóle nie ma nic do rzeczy i są wyssane z palca. Grunt żeby traktować państwo jak dojną krowę, bo przecież można i jest ogólne przyzwolenie.... To dość żałosne nie sądzisz?

Przecież te wszystkie ulgi, dodatki czy bonusy jakkolwiek by ich nie nazwać, nie biorą się z kosmosu, a to, że dostaniesz na święta bon o wartości 100zł nie znaczy, że towar jaki "kupujesz" jest za darmo, zapłacił za niego Twój pracodawca, więc jaki jest tego sens? Złudne nabieranie pracowników "dobrze pracujesz, masz banana i bylebyś nie narzekał na związek". łubu dubu... łubu dubu...
peter13135
Cytat(hind @ 7.06.2013, 14:35:09 ) *
@peter13135: Nie wiem jak u innych ale u mnie na takie imprezy są zapisy.

W takim razie, pewnie nie jest to firma państwowa wink.gif
scanner
Cytat(peter13135 @ 7.06.2013, 14:12:13 ) *
(...) Mój tata pracuje w przedszkolu państwowym. Raz na jakiś czas z "dodatku socjalnego" czy jak to się zwie, organizowana jest jakaś popijawa (albo jak kto woli - impreza integracyjna) w jakimś barze. (...)

Mówiłeś, że które to przedszkole?
peter13135
Cytat
Mówiłeś, że które to przedszkole?

Nie mówiłem, które to przedszkole i raczej nie ma wiele to do znaczenia. Dotyczy to pewnie każdego przedszkola państwowego w Lublinie (a może i nie tylko) bo te imprezy / bony na świąteczne zakupy nie sa jakimś "wyjątkiem" dla placówki w której mój tatuś pracuje. Jest to dość znana praktyka w wielu zakładach pracy (myślę, że głównie państwowych) i nie widzę powodu, by wskazywać na którąś konkretną placówkę.
W ostatnie święta nawet nie dawali bonów, tylko sami rozdali towary, które im odpowiadały.
scanner
Od trzech lat "kręcę" się po "naszym" przedszkolu jako przedstawiciel Rady Rodziców, wysiedziałem po pokojach i gabinetach wiele godzin - ani razu nikt nie urządzał żadnej popijawy czy innego wyjścia do baru - jeżeliby były jakieś okolicznościowe spotkania, to tylko na terenie przedszkola - a wiem to, ponieważ przedszkole jako nowe, przeszło wiele kontroli i wizytacji w które Rada Rodziców także była zaangażowana - 5000 zł na popijawę w barze? Niedopuszczalne.
peter13135
Te moje liczby 50 osób, czy 100zł były dla przykładu. Napisałem wyraźnie, że te 100zł to takie założenie (żeby było wygodnie liczyć). Nie mam pojęcia ile to kosztuje w rzeczywistości. Przypuszczam natomiast, że liczba pracowników jest większa niż 50, bo nie dotyczy jednego przedszkola (w jednym jest chyba około kilkunastu pracowników),a jest to impreza organizowana dla pracowników więcej niż jednego przedszkola w Lublinie - jest jakiś ogólny zarząd, który pracę przedszkoli nadzoruje i takimi rzeczami się zajmuje. Taka impreza zdaje się być organizowana co roku. Wiem, że jedna z nich była w barze Marinie nad zalewem Zemborzyckim w Lublinie. Czy tam jest co roku, tego nie wiem. Jak też pisałem nie mam dowodów na to, że takie przekręty są robione - pisałem jedynie, że jest okazja by takie przekręty robić. Bez względu na to, czy takie przekręty mają miejsce, czy nie, to fakty są takie pracownicy, którzy nie uczestniczą w tej "integracji" za nią płacą i nie mają możliwości zamiast iść na imprezę, dostać pieniądze.
skowron-line
@scanner rada rodziców to ma na takie wyjścia 100pln na rok, a panie które się zajmują dziećmi to mają na popijawy 5k miesięcznie i wcześniejszą emeryturę smile.gif
peter13135
Pogadałem w tej sprawie z tatusiem wink.gif Z tego "funduszu socjalnego" są sponsorowane:
1. Podarunki na święta - Każdemu jest przydzielana kwota ze względu na dochód na członka rodziny - im jest on mniejszy, tym większy "Podarunek". Do pewnego czasu było tak, że o określonej godzinie w określonym dniu była otwierana kasa w Leclercu i pracownicy mogli kupować za określoną kwotę zakupy, z określonych kateogorii. Zwykle z tatą te zakupy robiłem, mogliśmy wziąć np. słodycze, jakieś proszki do prania, cukier, jedzenie. Nie można było wziąć ani lutownicy, ani śrubokręta, ani płyt cd, ani książki ani alkoholu;). Od pewnego czasu zakupy robią się same. Czyli tata dostaje w przedszkolu zrobione specjalnie dla niego zakupy smile.gif.
Te "podarki świąteczne" są robione na wielkanoc i boże narodzenie.
2. Wycieczka do Wilna za darmo wink.gif
3. Imprezy o których pisałem. Nie będę się powtarzał. Dodam tylko, że oficjalnie nie jest to popijawa, w praktyce zamiast schabowego nic nie stoi na przeszkodzie aby obalić flaszkę - przynajmniej tak to właśnie zwykle wygląda.

Z jednej strony fajnie dostać coś "za darmo", wycieczkę, imprezę, podarunek na święta. Problem w tym, że za to się płaci. Czy gdyby pracownicy mieli wybór :
a) Dostać co roku np. 2000zł jako "trzynasta pensja"
cool.gif Dostać na święta jakieś podarunki, wycieczkę na wakację i popijawę.

Jak myślicie, co by ci pracownicy wybrali ? Zazwyczaj jak idziemy do sklepu, to bierzemy te zakupy, które nas interesują, nie bierzemy tego co jest nam niepotrzebne (chyba, że ktoś nam wmawia, że jakiś bubel jest nam potrzebny, a my to "łykamy" ). Chyba nikt z was idąc do sklepu, nie powie "poproszę pare produktów z kategorii żywność za 50zł i z kategorii chemia za 40zł.
Podobnie idąc do biura podróży każdy ma swoje gusta, jeden chce na nartach pojeździć w alpach, inny poopalać się na Ibizie. Jak wielu jest takich ludzi, którzy idą do biura podróży i mówią - poproszę cokolwiek za 1000zł ?

Nie mam nic przeciwko prezentom. Lubię je dostawać. Ale układ typu, że muszę dać Tobię określoną kwotę, żebyś za nią kupił mi prezent (taki jaki Tobie się wydaje, że mi się spodoba) nie jest dobrym pomysłem. Jeśli weźmiemy pod uwagę to, że aby ten prezent ktoś kupił, trzeba mu za to zapłacić (tak jest w przypadku prezentów od państwa) to tym bardziej kiepsko ten obdarowany na tym wychodzi.
solificati
W sprawie tych dodatków to należy wyjaśnić czy to państwowa czy prywatna firma. Bo jak państwowa to faktycznie osoby decyzyjne powinny wytłumaczyć dlaczego takie ulgi są przyznawane. Jeśli jednak jest to prywatna to nie rozumiem dlaczego nie. Pracodawca może pozyskać pracownika jak chce, dając większą pensję albo dodatki.
pabito
ciekawe czy będąc programistą w policji można było odejść na wcześniejszą emeryturę. biggrin.gif
O$iek
Osobiście znam sytuację jak informatyk w policji dostał broń(pierwszy raz), bo coś tam przewoził. Może i emerytury im dają wink.gif Kupiłem sobie pyszny soczek Royal Apple - wspieram polską gospodarkę tongue.gif
Posio
O$siek, ja produkuje takie soki smile.gif
sazian
Cytat(pabito @ 7.06.2013, 18:28:01 ) *
ciekawe czy będąc programistą w policji można było odejść na wcześniejszą emeryturę. biggrin.gif

tak
O$iek
W sensie, że sam robisz, czy pracujesz w jakiejś firmie? wink.gif
sazian
jak wchodziły reformy emerytalne to kilku znajomych próbowało się dostać.
Oczywiście nie mówimy to o jakimś "oddziale do walki z cyberprzestępczością" tylko o osobie która co jakiś czas zrobi formata czy drukarkę zainstaluje
Posio
W sensie ze robie smile.gif Nie z tym brandem ale mw. takie same.
radeksuchanek
Czy żeby sie dostać twoi znajomi przechodzić jakies testy spawnościowe czy standardowa rozmowa w stylu "co pan umiesz?". Co do wcześniejszej emerytury za helpdesk to nie tylko w policji są takie absurdy.
Spawnm
Absurdem jest wiek w jakim się przechodzi normalnie.
Oni mają szansę przejść w odpowiednim wieku wink.gif

Ktoś z was liczy że dożyje emerytury?
!*!
Cytat
Ktoś z was liczy że dożyje emerytury?

hehehe :D
Zrzućmy się na flaszkę, ostatni z grona ma prawo do jej wypicia za wszystkich.
Posio
Kurde, męczę się z tym juz dłuższą chwile i w końcu musze poprosic kogos o pomoc.
Robie akurat mały szablon i chcę ją dopasować do PC / Tabletów i Smartphonów teraz wygląda to mw. tak:
https://docs.google.com/file/d/0BxZNGdxZKyZ...dit?usp=sharing

Lecz gdy zwijam okienko albo odpalam w smartphonie, gdy div -content- wchodzi pod -sidebar- i mam tak jakby jedną dłuższa kolumnę, sidebar nadal ma wysokość okna, mimo iż nie ma w nim tyle zawartości. Na full screenie taki efekt chciałem osiągnąć i wszystko mi pasuje ale jak bardzo zwężam i chcę mieć jednokolumnowy lay pod smartphony, to taka ilość wolnego pola już przeszkadza.

chcę osiągnąć coś takiego żeby misię to zmieniało na takie coś:
https://docs.google.com/file/d/0BxZNGdxZKyZ...dit?usp=sharing

bez JS'a jeśli idzie (mistrzem HTML I CSS to ja nie jestem). Jeśli nie dam rady tego osiągnąć bez JS, to trudno ;/ będę musiał pakować JSa czego chciałem w jak największej liczbie syt. uniknąć.

Ma to być mój wewnętrzny layout do mojego użytku na pc / tablecie / smartphonie więc zgodność wymagana wyłącznie dla Chrome ew. Firefoxa
Spawnm
Pokombinuj z @media (max-width: 400px) itd.
nrm
Cytat(Posio @ 8.06.2013, 14:46:05 ) *
Robie akurat małą templatkę

I proszę nie mów "templatkę" bo mnie dreszcze przechodzą wink.gif

(Robię templatkę, dużo kodziku w moim edytoreczku dzisiaj na komptereczku zrobiłem wink.gif ).
nrm
Robisz szablon.

wink.gif
Posio
proszę bardzo smile.gif już żadnych templatków nie ma hehe.

@Spawnm , wielkie dzięki.
mic327
Nie wiem czy zauważyliście, ale Helion z okazji Dnia Informatyka zrobił promocję -20% na wiekszość książek.

Co ciekawe po obniżeniu Np. "JavaScript - mocne strony" kosztuje po obniżce dokładnie tyle samo co było przed. arrowheadsmiley.png
Posio
Polecacie może jakieś książki ? Chciałem się udać do księgarni po coś bo nie mam już co robić ale skoro jest promocja ? Jakieś z tematyki PHP / Java, może nawet coś z rodziny C bo tylko powierzchownie mam go liźniętego .
Pawel_W
ja jestem zwolennikiem tutoriali online, technologia zbyt szybko idzie do przodu żeby czerpać wiedzę z papierowych książek smile.gif
devbazy
Jakiś czas temu szarpnąłem się na promocję ebooków i zrobiłem niemałe zakupy, więc teraz sobie chyba daruję, tym bardziej, że jeszcze tamtych pozycji nie ogarnąłem. Widzę, że ta oferta dotyczy zarówno ebooków jak i książek.

@Posio: Co Cię konkretnie interesuje? Podstawy czy coś bardziej zaawansowanego - jeżeli chodzi o PHP i Jave?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.