Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
r4xz
Cytat(Daiquiri @ 9.11.2013, 20:21:37 ) *
Czyli da się to zobić za pomocą 2 kliknięć czy niet? smile.gif

ruch myszy + 2 kliknięcie lub ruch myszy + kliknięcie + ruch myszy (wygodniej) smile.gif

wygodniejsza metoda dla mnie to "chwycenie" okienka u góry, i tak jak w win7 można wyrównać do lewej lub prawej, tak w win8 dodatkowo można "zjechać" na dół aby zamknąć aplikację

--- edit ---
co do win8 (dokladnie 8.1) to pod firefoxem często się robią artefakty, tzn. takie ładne selektywne (znikają po najechaniu myszy) - ale strasznie wkurza
Pawel_W
http://www.imgdumper.nl/uploads4/4d9488211...0-paint_ide.gif
od dzisiaj zmieniam Notepad++ na Painta biggrin.gif
Spawnm
Na rozmowie kwalifikacyjnej
- jakiego IDE używa Pan to tworzenia kodu?
- Painta.
batman
Cytat
Brawo! Wyśmienity strzał milordzie! Windows 8 sprawdza się na dotykowych ekranach. W końcu... kurde, ile to się trzeba naprodukować, aby ktoś w końcu zrozumiał sedno sprawy, które jest przytaczane od początku istnienia tegoż systemu.

Fakt, korzystanie na standardowym desktopie z Windows 8 to kara za bycie niegrzecznym smile.gif W Windowsa 8 korzystam na dwóch laptopach z obsługą gestów na touchpadzie i pracuje się bardzo fajnie.

Cytat
@batman - jasne, że przy przesiadkach na kolejne edycje, zawsze były smęty o to że pasek jest czarny czy że trzeba klikać 3 razy zamiast 2, ale nigdy nie było to przywalenie głową w mur z rozpędu, bo większość rzeczy była zawsze na tym samym miejscu i dokładnie tam gdzie się tego spodziewaliśmy.

Nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy taka duża zmiana jest dobra lub zła. Dopiero za kilka lat będzie można na spokojnie podsumować ten ruch. Dla mnie jest dobra zmiana i z Windows 8 pracuje mi się o wiele lepiej niż z poprzednimi wersjami systemu.

Cytat
Nie prawda, może w win8.1 tak jest, ale nie w wersji podstawowej i nie na laptopach HP. Tak jak pisałem dostajesz laptopa, wciskasz guzik, 15min pokazuje się na ekranie napis, okno logowania (zakładanie konta) i koniec... lecą kafle.

Nie pamiętam jak to było na Windows 8, ponieważ tylko raz go uruchamiałem od zera i było to jeszcze w ubiegłym roku. Po aktualizacji do 8.1 samouczek się pokazuje.

Cytat
Wiesz... niektórzy sądzą że do tego spadku przyczynił się częściowo windows8 biggrin.gif

Złośliwe komentarze wink.gif

Cytat
Tak to prawda, MS stara się zbudować swój ekosystem, taki jak ma apple czy google... tyle tylko że kompletnie nie wiedzą jak.
Popatrz na systemy iOS i OS X lub ChromeOS i Android ... jak na moje okno różnią się nie tylko wizualnie, ale i możliwościami np. w programowaniu. Myślisz że to przypadek? A MS postanowił zrobić przeskalowanie 1:1 co jest lekko mówiąc chore.

Google nie ma żadnego ekosystemu, dopiero stawiają pierwsze kroki. Apple w jakiś sposób stara się zrobić taki ekosystem, ale wybrali drogę ewolucji, więc idzie im nieco wolniej niż w przypadku MS. Windows jako jedna platforma na wszystkie platformy jest bardzo dobrym pomysłem, o ile zrobią to tak, że wspólne będzie jądro systemu, na którym postawi się dedykowane rozwiązania dla każdego środowiska.

Cytat(Daiquiri @ 9.11.2013, 19:21:37 ) *
Czyli da się to zobić za pomocą 2 kliknięć czy niet? smile.gif

Sposoby są trzy (poza zabiciem procesu w menadżerze zadań):
- alt+f4,
- przeciągnięcie aplikacji w dół ekranu (fajnie to działa na ekranach dotykowych),
- najechanie na lewy górny róg, kliknięcie prawym przyciskiem myszy na aplikacji, którą chcesz zamknąć, a następnie wybranie z menu kontekstowego opcji zamknij.
Turson
Cóż za spokój na forum dzisiaj smile.gif
Evinek
O tym, że po przesunięciu aplikacji w dół spowoduje wyłączenie aplikacji to nawet nie wiedziałem. Tak czy siak nie używam tych aplikacji bo tylko mnie denerwują.
Po aplikacji do odtwarzania filmów widać, że aplikacje idealnie pasują tylko do tabletów. Ten guzik do przesuwania filmu wkurzał mnie. A najlepszym odtwarzaczem do filmów jest Media Player Classic - działa i nic więcej nie trzeba do szczęścia.

Ja dodam jeszcze, że czasami mi ten pasek się buguje i nie mogę go wysunąć. Muszę wtedy dużo się bawić aby wyłączyć jakąś aplikacje. Nie wiem od czego to zależy.
http://iv.pl/images/54246865576610880935.png - tak wygląda zamykanie aplikacji. Lewy górny róg -> PPM -> zamknij. A jako, że czasami dojedzie się do rogu i źle się pojedzie myszką to zdarza się, że nie wysunie ten pasek więc trzeba ponawiać próbę.

A start ma fajne plusy, bo klikając START to można łatwiej kliknąć w aplikacje daną jako, że są większe.
Tutaj mój start: http://iv.pl/images/23293948405410912543.png

A co do ocen. Powiem tak, nie jestem kujonem, nie jestem zły, ale taki średni. Jakoś mi nie idzie nauka, a połowa klasy potrafi po prostu dobrze ściągać.
Jak chcecie to mogę załatwić kolegów oceny i wtedy będziemy mogli porównać. Szczerze to sam bym chciał.
skowron-line
Czy da się coś takiego uprościć / skrócić questionmark.gif
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('[name=a], [name=b], [name=c], [name=d]')
kamil4u
A po co to upraszczać? Opisz problem dokładniej, może coś się wymyśli lepszego smile.gif
r4xz
Cytat(Evinek @ 10.11.2013, 19:51:10 ) *
Tak czy siak nie używam tych aplikacji bo tylko mnie denerwują.

Osobiście używam tylko tej do przeglądania pdfów - żeby mieć ekran podzielony na 2 części, jakoś mi tak wygodniej niż skalować okna wink.gif
Dodatkowo można otworzyć kilka pdfów w jednej aplikacji i łatwo się między nimi przełączać - w skórcie: wygoda (przynajmniej dla mnie)... ale całą reszte pousuwałem tongue.gif
skowron-line
Cytat(kamil4u @ 10.11.2013, 19:33:55 ) *
A po co to upraszczać? Opisz problem dokładniej, może coś się wymyśli lepszego smile.gif

Problem jest taki że muszę kilka pól wyczyścić po onchangu i tak mnie tknęło że może da się to uprościć bez dodawania do pól nic specjalnego.
Bo na razie mam tak jak pokazałem.
  1. $('[name=a], [name=b], [name=c], [name=d]')

Spawnm
A nie mają jakiejś wspólnej klasy?
skowron-line
Cytat(Spawnm @ 10.11.2013, 20:27:51 ) *
A nie mają jakiejś wspólnej klasy?

wszystkie mają tą samą klasę smile.gif mógłbym dodać data-id="value" i na tej podstawie $(['data-id=""]') no ale jak pisałem wcześniej nie chce dodawać nic do pól. Generalnie pytanie brzmi czy tego wyżej nie da się zapisać w jakiejś skróconej postaci np.
  1. $('[name=a,b,c,d]').val('');
kamil4u
Ale przecież taki zapis jest czytelny, więc po co to upraszać? Jak sobie wyobrażasz prostszy kod?
com
Wszytko sie da, pytanie poco ?
http://www.css3.info/preview/attribute-selectors/
i wtedy okreslasz których ma nie tykać biggrin.gif
buliq
Cytat(Turson @ 9.11.2013, 14:55:22 ) *
Za trudno w szkole średniej i to w technikum? facepalmxd.gif

Nie oszukujmy się, ale większość idzie do technikum, bo do liceum się nie dostali, a jedynie garstka idzie tam, bo chce i interesuje się tą specjalizacją.

Większość idzie do liceum, bo nie wiedzą co ze sobą zrobić i chcą mieć w sumie luz.
Adi32
Czego tam się teraz używa do PHP mailingu?
buliq
SMTP
Szymciosek
Cytat(buliq @ 12.11.2013, 10:06:23 ) *
Większość idzie do liceum, bo nie wiedzą co ze sobą zrobić i chcą mieć w sumie luz.

Nie wiedzą co chcą ze sobą zrobić i dlatego liceum? Liceum, po którym musisz iść na studia i też nie wiesz jakie, bo nie wiesz co ze sobą zrobić?
O$iek
A mało to jest płaczu po gimnazjum, bo dzieci nie wiedzą gdzie iść, bo nie wiedza co je interesuje, to idą do liceum(na pewno jest nieliczna grupa super uczących się, którzy rzeczywiście wybierają dobre liceum, bo później mają upatrzone już jakieś studia), technikum, to też zbieranina głąbów, bo nie ma takiej konkurencji jak przy dobrych liceach - w mojej byłej klasie dosłownie kilka osób trafiło tu ze względu na zainteresowania, reszta chyba liczyła, w sumie, to nie wiem na co liczyła(systemy ich nie interesują, budowa/naprawa komputera ich nie interesuje, programowanie też, grafika też) i ostatnia grupa ludzie z zawodówki i tą grupę można chyba ustawić na końcu naszego rankingu, ale podejrzewam, że tutaj też przychodzą nielicznie ludzie, którzy chcą zdobyć zawód i zacząć pracę i np. lubią mechanikę, jakieś posadzkarstwo.

Daiquiri
A co jest złego w tym, że nastolatki nie wiedzą z czym związać swoją zawodową przyszłość? Nie przesadzajcie, że w wielku kilkunastu lat należy się kategorycznie określić. Przecież ludzie odkrywają swoje pasje nawet dopiero na studiach i jakoś z tym żyją.
pyro
Cytat(Daiquiri @ 12.11.2013, 12:12:12 ) *
A co jest złego w tym, że nastolatki nie wiedzą z czym związać swoją zawodową przyszłość? Nie przesadzajcie, że w wielku kilkunastu lat należy się kategorycznie określić. Przecież ludzie odkrywają swoje pasje nawet dopiero na studiach i jakoś z tym żyją.

No to, że trochę czyni ich to miernotami.

Całus zanim znowu się pogniewasz!!!
Daiquiri
Pyro, dramatyzujesz smile.gif.
pyro
Nie dyskutuj ze mną.
O$iek
Jeżeli chodzi o wybór tego co w życiu robić, to podoba mi się ta wypowiedź Coubixa http://www.twitch.tv/kapitanalien/b/376628650?t=1h54m00s A gość, który prowadzi lajw, to taki płaczek, który właśnie skończył liceum(chyba), poszedł na studia i liczy, że po studiach będzie miał robotę, a Cubix w wieku nastu lat rozkręcał interes i wiedział czym się chce zajmować.
Może tło trochę nieadekwatne do tematu rozmowy, ale ogólnie wypowiedź jest dla mnie adekwatna wink.gif
Daiquiri
To, że ktoś ma plan i wie co ze sobą w życiu robić tylko mu pomaga. Jednak nie znaczy to, że każdy nastolatek musi koniecznie i bewzględnie określić co będzie chciał robić przez kolejne kilkanaście - kilkadziesiąt lat.
Posio
To się nazywa selekcja... Nigdy nie będziesz z czegoś dobry, jeśli to coś cię nie interesuje... Widzę to po studiach i po ludziach którzy tu przychodzą i już odpadają smile.gif "Aaaa bo myślałem o filologii ale jednak informatyka". Moim zdaniem właśnie tacy niezdecydowani ludzie osiągają najmniej. Na przykładzie np mojego ojca mogę stwierdzić że jeśli jest coś co Ci się podoba i czujesz się w tym dobrze, rzuć nawet studia i rób to co lubisz ( ojciec tego nie żałuje ). Każdy dochodzi do momentu w którym POWINIEN wiedzieć co chce robić, żeby obrać jakąś ścieżkę, jedni mają ich więcej (ścieżek) inni mniej (np. ze względu na sytuację materialną).

Co do poziomu technikum - liceum. W moim mieście poziom szkół wygląda mw. tak:

LO
LO
LO
TECHNIKUM
TECHNIKUM
TECHNIKUM
LO

A więc są licea, które przygotowują cię ogólnie tak, żebyś miał właśnie szansę wybrać po maturze co chcesz robić (moment w którym powinno się mieć już coś w głowie).
Myślę, że technika z racji niższego poziomu kształcenia ogólnego nie dają tej szansy.
Co do zawodówek, moim zdaniem właśnie tam powinna iść większość ludzi którzy udają się do niskiego poziomu LO oraz techników (w moim rejonie łątwiej złapać pracę po zawce aniżeli po Technikum)
solificati
Cytat(pyro @ 12.11.2013, 12:24:03 ) *
No to, że trochę czyni ich to miernotami.

Znaczy miernotami w porównaniu do sfrustrowanych szczurów, którym wmówiono, że jak się w przedszkolu nie określą to będzie za późno i będą skazani na ... właśnie nie wiadomo na co?

Mało kto ma pojęcie co chce w życiu robić. I nie należy do tych ludzi wciągać takich, których pasja okazała się rozsądną ścieżką kariery. Albo co gorsza do mitycznych założycieli Krzemowej Doliny albo innych gwiazd sportu czy estrady.
O$iek
Wiesz jak widzę gwiazdę piłki nożnej, która ma 18 lat, a ja mam 20, to raczej małe prawdopodobieństwo, że zacznę teraz trenować i osiągnę, to co ten gość.
usb2.0
pracuje ktos z trading platforms? nie wiem jak to sensownie po polsku napisac,
szukam dobrej sprawdzonej, bez zastosowan tylko do konkretnego typu produtkow
Spawnm
http://www.goldenline.pl/praca/oferta/239966
HTML5 i CSS3 działające na ie6? Ktoś mi zdradzi sekret? ;]
Daiquiri
O$iek, sport jest dość specyficzny z uwagi na to, iż szybciej przechodzi się na "emeryturę". Poza tym, czy każdy ma być gwiazdą swojej dziedziny?

Nie widzę powodu dla którego ktoś miałby nie zostać naprawdę dobrym programistą, księgowym, managerem czy innym mechanikiem bo źle wybrał szkołę średnią. Bez przesady. Z tego co pamiętam, sporo z Was siedzi jeszcze właśnie w szkołach średnich. Naprawdę uważacie, że po zdobyciu pożądanego wykształcenia jesteście już skazani na pracę w takim a nie innym zawodzie? Dla mnie taka perspektywa byłaby przytłaczająca.
Turson
Spawnm ,nic nowego biggrin.gif
pyro
Cytat(Spawnm @ 12.11.2013, 17:37:13 ) *
http://www.goldenline.pl/praca/oferta/239966

@Spawn, to jest możliwe, ba - nawet byłem zmuszony raz w ten sposób kodzić. Oczywiście cenę / pensję należy wtedy odpowiednio pomnożyć wink.gif
kamil4u
Cytat

Piszesz normalnie w HTML5 i CSS3, a potem JS załatwiasz sprawę np. IE6. Da się smile.gif

W sumie to nawet żałuję, że już IE6 nie jest wspierana, bo naprawdę kiedyś sporo wiedziałem co zrobić, żeby coś zadziałało pod IE6 tongue.gif - "taka kasiora"
Spawnm
Cytat
Firefox nie może odnaleźć serwera www.facebook.com
też tak macie?
Turson
Nie
Pawel_W
na co to człowiek nie trafi przeglądając kod serwisu klienta wykonany przez "profesjonalną" firmę biggrin.gif
  1. function zamien_1_na_TAK ($nr) {
  2. if ($nr == 1) return 'TAK';
  3. return 'NIE';
  4. }
Evinek
Macie pomysł na stworzenie szablonu z kwadratowym logiem? Gdyby nie to logo to strona już by tak pięknie wyglądała, a tak ciągle mam problem.
http://koapteka.pl/public/images/theme/logo.png
Jako, że logo ma napisy to nie może być zbyt małe. Fajnie jak byście zarzucili przykładami.
O$iek
Nie wiem czemu, ale przeczytałem "centrum aktywnego miesiączkowania"...
Evinek
To ja nie wiem czy źle jest z logiem czy z tobą. ;p
Posio
Evinek, logo jest okropne.
najjan
this is spam!!!
buliq
A linku nie ma lol biggrin.gif
Evinek
Nie powiem, że logo okropne bo w realu o wiele lepiej wygląda to. Jedynie do strony nie pasuje co właśnie mnie wkurza bo nie da rady zrobić stronki ładnej.

Prosiłbym bym ładnie o usunięciu linku do loga jeśli to przeszkadza lub waszym zdaniem jest to jako reklama. Strona jest raczej tylko dla ludzi z Gdyni więc nie ma co reklamować i zainteresowanych projektem więc nie potrzebujemy reklam ogólnopolskich. Link do posta: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...t&p=1075218

Tak w ogóle dziwie się, że ciągle wchodzę na to forum. Jakoś ciągnie mnie tutaj choć już prawie nie programuje (brak chęci?).
Posio
Chłopie, co za reklama ? ^^ bez przesady... Ja też nie programuje bo mam nawał nauki, a codziennie zaglądam smile.gif - przyzwyczajenie i można czasami podyskutować z ludźmi którzy mają poukładane w głowie smile.gif
Evinek
No właśnie. Czasami ciekawe rozmowy są, a czasami głupie/śmieszne (empty). Zawsze jest do czego wracać.
Posio
http://www.goldenline.pl/praca/oferta/238376

smile.gif fajnie spreparowana oferta pracy...
Daiquiri
Posio, byle nie tylko HRowcy mieli takie podejście ;-)
Evinek
Siostra przyniosła do naprawy laptopa z Windows 8.
Powiem wam tak. System śmiga aż miło, a dodatkowe funkcje toucha dla windows 8 daje jeszcze lepszy smaczek. I na laptopie jest trochę wygodniej używać tego systemu. Potrzebuje jeszcze spróbować go na tablecie i wtedy będę mógł w pełni ocenić ten system.
Ale co do samego laptopa to jest to HP z i3 2 gen. 4 GB ramu. I nie polecam go z powodu GŁOŚNEGO wentylatora. Jest głośniejszy niż napęd CD.
Nigdy nie kupie HP bo ponoć prawie każdy tak hałasuje.
O$iek
Przeglądam sobie źródła CakePHP i tak mnie zastanawia po co robi się coś takiego

1. class CakeSession {
  2.  
  3. public static function write($name, $value = null) {
  4. }
  5.  
  6. }

A później w innym pliku
  1. class SessionComponent extends Component {
  2.  
  3. public function write($name, $value = null) {
  4. return CakeSession::write($name, $value);
  5. }
  6. }

Nie można było od razu używać tylko CakeSession, a nie opakowywać CakeSession w SessionComponent?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.